فهرست مطالب

مجله مهندسی مکانیک
پیاپی 82 (اردیبهشت 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله ها
  • احمد سلیمانی، تقش شجاعی، فرهاد قدک صفحه 13
    یکی از قسمت های مهم در محفظه آزمون تونل های باد فراصوت، سیستم نگه دارنده مدل یا سیستم تزریق مدل است که از دیدگاه طراحی الزامات خاص خود را دارد. این سیستم ها باید دارای حرکت دینامیکی خاصی باشند تا در زمان مناسب مدل را وارد محفظه آزمون کنند. در تونل بادهای فراصوت، به دلیل سرعت جریان بالا، نیاز است بعد از ایجاد جریان نسبتا پایدار در بخش آزمون، مدل به داخل جریان تزریق شود. در غیر این صورت شوک ایجادشده در ابتدای جریان از روی مدل عبور نکرده و با افزایش عدد ماخ نیروی قابل توجهی روی مدل ایجاد خواهد شد که باعث آسیب رساندن به مدل یا سیستم نگه دارنده آن می شود. در این مقاله با بررسی نحوه عملکرد سازوکارهای گوناگون، و با توجه به الزامات و محدودیت های فوق، سازوکاری مناسب برای یک تونل باد فراصوت (با محدوده ماخ 6 تا 8) تعریف و طراحی می شود و در ادامه تحلیل ها و شبیه سازی های لازم در شرایط گوناگون آزمایش بر روی آن انجام می شود تا با شناخت گلوگاه های موجود، بستر لازم جهت ساخت و تولید محصول نهایی فراهم شود.
  • سعید حبیبی، بهنام داودی، بهروز زارع صفحه 22
    روش شکل دهی چندنقطه ای روشی انعطاف پذیرو پیشرفته برای شکل دهی سه بعدی ورق های فلزی است که در آن سطوح شکل دهنده قالب توسط پین هایی جایگزین شده است که ارتفاع این پین ها برای دستیابی به انحناهای گوناگون قابل تنظیم است. استفاده از این روش سبب صرفه جویی در زمان و هزینه های طراحی، ساخت و تنظیم قالب می شود. در این مقاله اصول اساسی این روش همراه با محدودیت ها و عیوب آن بررسی شده است. همچنین چند نوع روش شکل دهی دیگر که با قالب های چندنقطه ای انجام می شود نیز معرفی شده است.
  • امید محمدی، حسام کلباسی، انوشیروان فرشیدیان فر صفحه 29
    کاهش ارتعاش و نویز مزاحم ناشی از آن در انواع خودرو ها مشکلی است که به دلائلی همچون افزایش سطح کیفیت، افزایش طول عمر و رضایت مشتریان مورد توجه بسیار قرار می گیرد. تاکنون تحقیقات گوناگونی در این زمینه انجام و راهکارهای متفاوتی برای حل این معضل ارائه شده است. در این مقاله تمامی عوامل ایجاد نویز در خودرو، چگونگی انتشار و روش های کاهش آن معرفی شده است. همچنین محدودیت های موجود نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
  • پویا غلامی، محمد ریاحی صفحه 40
    یکی از پرکاربردترین موارد استفاده امواج هدایت شده فراصوتی، به کارگیری آنها در بازرسی های غیرمخرب و دوربرد لوله هاست. مزیت اصلی امواج هدایت شده، امکان بازرسی فواصل طولانی با حساسیت بالا، از طریق قرارگیری پراب در یک محل ثابت می باشد که می تواند سازه های تحت پوشش، زیر آب و زیر خاک یا بتن را بازرسی کند. در این مقاله نخست امواج هدایت شده فراصوتی معرفی داده شده است. سپس به بررسی مقاله ها و تحقیقاتی پرداخته شده که از پراب پیزوالکتریک زاویه دار برای انتشار امواج هدایت شده در لوله استفاده کرده اند. امواج هدایت شده به صورت پالس سینوسی به درون لوله هدایت می شوند و سیگنال برگشتی دریافت و بررسی می شود. در این مقاله به بررسی اثر زوایای مختلف پراب پرداخته شده است. در بررسی سیگنال برگشتی، تغییر پارامترهایی چون تغییر زاویه برخورد موج، تغییر زاویه بارگذاری پراب، زمان رفت و بازگشت نیز بررسی شده است. در نهایت سازوکاری اجرایی جهت بازرسی و شناسایی عیوب موجود در لوله ارائه شده است.
  • وحید فرتاش وند، امیر عبدالله، سیدعلی صدوق ونینی، رضوان عابدینی صفحه 50
    امروزه کاربرد فناوری التراسونیک در وسائل با کاربری جدید نظیر موتورها و محرک ها توجه محققان و صنعتگران بسیاری را به خود جلب کرده است. جابه جایی میکرو و نانوپودرها با استفاده از امواج التراسونیک روشی جدید و نویدبخش برای استفاده در صنایع گوناگون همچون روش های نمونه سازی سریع و صنایع دارویی است. در این مقاله کاربرد امواج التراسونیک در جابه جایی پودر با دقت بالا تشریح شده است. جابه جایی پودرها با التراسونیک دارای تجهیزاتی نسبتا ساده است و می تواند در صنایع گوناگون، که نیازمند تغذیه دقیق میکرو/نانوپودر می باشند، مورد استفاده قرار گیرد.
  • محسن صفایی کوچسرایی، محمد خلیل پور علمداری، مسعود دهقان دخت صفحه 59
    چیلرهای جذبی گزینه ای مناسب برای بازیابی تلفات حرارتی نیروگاه های حرارتی و پالایشگاه های نفت و گاز جهت بهره وری مناسب از انرژی محسوب می شوند. در این مقاله به طراحی عددی دو مدل چیلر جذبی لیتیوم بروماید آب تک اثره و دواثره، با استفاده از نرم افزار اسپن پلاس، پرداخته می شود. ضمن توضیح روش مدل سازی، از نتایج به دست آمده برای مقایسه با داده های طراحی تئوری استفاده می گردد. پیش بینی می شود که نتایج حاصل برای طرح های تک و دواثره به ترتیب 3 و 5 درصد با نتایج تئوری برای تمام پارامترهای چرخه های مورد نظر اختلاف داشته باشند. چرخه های جذبی مدل شده اجازه می دهد تا به مزایای چیلرهای جذبی جهت استفاده از تلفات حرارتی در صنایع نفت و گاز پرداخته، نتایج حاصل در انطباق با طیف گسترده ای از برنامه های کاربردی باشد.
  • محمد اسدزاده صفحه 74
    در میان انبوه دانشنامه هایی که در کتابخانه ها، مراکز علمی و پژوهشی و دنیای مجازی می توان یافت، دسته ای شهرت و کاربرد بسیاری دارند و دسته ای دیگر چندان مورد توجه نیستند. تواتر استفاده از گروه نخست به حدی است که در بیشتر دست نوشته ها و گزارش های فنی و مقاله های علمی ردپایی از آنها به چشم می خورد. این در حالی است که گروه دوم همچنان مهجورند و در میان قشر پژوهشگر و فرهیخته امروز چندان شناخته نمی شوند. در این مقاله قصد داریم تا یکی از کهن ترین - و در عین حال معتبرترین - دانشنامه های انگلیسی زبان را معرفی کنیم. اثری که بی شک بهره گیری از آن برای نگارش متون علمی بسیار مفید است و می تواند در مقام یک ابزار پژوهشی مفید و کارآمد، کنار دست هر نویسنده و پژوهشگر مفید و کار گشا باشد. در این رهگذر ابتدا به معرفی این دانشنامه پرداخته، سپس عواملی را که سبب شهرت روزافزون آن شده است به اجمال برمی شماریم و در ادامه نقاط قوت و ضعف، نقدها و دیدگاه های گوناگون در مورد آن را بررسی می کنیم تا خواننده این مقاله، در مقام یک پژوهشگر، با دیدی بازتر از این دانشنامه و منابع مشابه آن استفاده کند.
  • صفحه 95